Interview oprichters
Tom & Peter

Door Ted Gijsel van CopyTed

Ambassadeurs van de logistiek

Tom van Herpen (1996) en Peter Cortenbach (1967) zijn de oprichters van Logistiekelingen. Waarom zijn ze ermee gestart? En wat willen ze ermee bereiken?

Waarom zijn jullie dit platform gestart?

“Om te laten zien hoe mooi onze branche is. En om iedereen die werkzaam is in de logistiek, op te roepen hun trots uit te stralen. We horen namelijk nét iets te vaak uitspraken als: ‘Wij zijn maar logistiek’ of ‘Ik ben maar orderverzamelaar’. Terwijl logistiek onmisbaar is in vrijwel iedere organisatie.

“Daarnaast willen we vooral jonge mensen kennis laten maken met logistiek en ze laten zien hoe leuk deze sector met al zijn carrièremogelijkheden is. Onze sector heeft grote behoefte aan een instroom van een nieuwe generatie logistiekelingen.”

Dus jullie zijn trots op jullie werk?

“Nou en of. Herinner je je dat immense containerschip, dat vast lag in het Suezkanaal? De uitspraak ‘Zonder logistiek staat alles stil’ was in één klap tastbaarder dan ooit. Logistiek is zo in ons dagelijks leven verweven, dat we er nauwelijks nog bij stilstaan. Maar in feite is het een van de meest cruciale sectoren. We leveren elke dag topprestaties. Gaaf toch!”

Welke doelen hebben jullie met Logistiekelingen?

“Imagoverandering, maar ook imagoverbreding. Vaak associëren mensen de logistiek met chauffeurswerk, maar het is veel breder. Zo is logistiek vertegenwoordigd in sectoren als transport, defensie, zorg, productie, handel… Noem maar op. Maar ook in functies is onze branche heel veelzijdig. Van orderverzamelaar tot magazijnchef, van heftruckchauffeur tot schipper en van onderofficier tot pakketbezorger… Het is allemaal logistiek.”

Hoe willen jullie die imagoverandering aanpakken?

“We willen vertellen over logistiek, maar het vooral ook laten zien. We bezoeken bedrijven en scholen, staan op beurzen en vertellen overal ons logistieke verhaal. Ook organiseren we netwerkbijeenkomsten, waarop Logistiekelingen in contact komen met andere vertegenwoordigers van de logistieke sector. Wie weet vinden ze via een van onze netwerkborrels wel die ene nieuwe logistieke collega, of ontmoeten ondernemers vandaag al de talenten van morgen.”

Wat zijn jullie eerste mijlpalen?

“Het delen van kennis en kunde, maar ook concrete zaken als het bezoeken van logistieke bedrijven of van de jaarlijkse logistiekbeurs en een Ambassadors Night met een awarduitreiking voor ‘Logistiekeling van het Jaar’. Ook willen we onze social media-netwerken verder uitbouwen en inmiddels werken we al samen met bijvoorbeeld de gemeente Eindhoven, om in contact te komen met weer nieuwe logistieke partijen. Daarbij willen we natuurlijk het aantal leden dat zich wil aansluiten laten groeien.”

Hoe kun je aansluiten bij Logistiekelingen?

“Iedereen kan lid worden van ons platform. Dit is gratis , omdat we ons platform voor iedereen toegankelijk willen houden. Wil je actief deelnemen, dan kun je contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken en verwezenlijken. Voor bedrijven hanteren we premium- en businesspakketten. Wat je mag verwachten? Inspirerende evenementen, kennisdeling met partners via een professioneel platform, contact met logistieke talenten en vooral heel veel plezier.

Tom van Herpen

Woonplaats: Heesch

Carrière: “Na mijn opleiding ben ik als teamleider aan de slag gegaan in het centraal distributie centrum (CDC) van Sligro Food Group in Veghel. Vanuit die rol ben ik aangesloten bij diverse projecten en projectgroepen. Tevens begeleid ik alle BBL-studenten die werkzaam zijn in het CDC en ben ik samen met Peter verantwoordelijk voor het totale BBL-traject, van werving en selectie tot het verzorgen van examinering en subsidies. Ik heb ontdekt hoe veelzijdig en dynamisch de logistieke sector is en wil dit graag uitdragen en zo andere mensen stimuleren om te kiezen voor Logistiek.”

 

Peter Cortenbach

Woonplaats: Mariahout

Carrière: “Na mijn commerciële opleiding heb ik in diverse functies bij verschillende groothandels gewerkt. Logistiek heeft altijd mijn interesse gehad; sinds 2018 ben ik manager productie in het centraal distributie centrum van Sligro Food Group. Daar ben ik onder andere verantwoordelijk voor alle goederenontvangsten en replenishment. Daarnaast ben ik samen met Tom verantwoordelijk voor het BBL-traject binnen het Centraal DC in Veghel. Het is ontzettend leuk om jonge, enthousiaste jongens en meiden wegwijs te maken in de logistieke wereld.”

Concrete doelen van Logistiekelingen

1. Logistiek vaker en positief op de kaart zetten

2. Genereren van instroom van een nieuwe generatie Logistiekelingen

3. Delen van kennis en kunde door het bieden van een professioneel platform

4. medewerkers blijven binden en boeien

5. Plezier